Bleken

Bleken, een commerciële behandeling voor fotomodellen?

Waarom denken veel Nederlanders dat witte tanden alleen voorbehouden zijn voor de modellen in de glossy bladen? Wittere tanden is iets wat veel mensen willen, maar door twijfels, en misschien ook schaamte laten zij zich weerhouden om dit aan hun tandarts te vragen. Wij begrijpen dat een gezond en functioneel gebit zeer belangrijk is, een groot deel van onze site is bedoeld om u daarmee te helpen, maar met mooie tanden en kiezen zult u uw gebit beter waarderen en het helpt u te motiveren om het gezond te houden.

Na de ogen is de glimlach vaak het eerste waar men naar kijkt! Een mooie glimlach geeft zelfvertrouwen, u durft vaker te lachen, het geeft uw leven een nieuwe impuls. Als u er goed uit wilt zien voor bijvoorbeeld een bruiloft, sollicitatie of een date, denk dan ook aan uw gebit.

Voor veel cosmetische behandelingen is boren noodzakelijk, dit geldt niet voor bleken. Met bleken is juist doordat de originele structuur en vorm van je tanden behouden blijft, vaak een heel natuurlijk resultaat te bereiken.

Over het algemeen kunt u zelf de tanden thuis bleken of indien u snel resultaat wilt kan het ook in de tandartsstoel gedaan worden. Thuisbleken met behulp van een bleeklepel is een zeer betrouwbare en veilige manier gebleken om tanden witter te maken.! De werkzame stof in de bleekgel is Carbamyde Peroxide en samen met een op een maat gemaakte bleeklepel verkrijgbaar bij uw tandarts.

Het is ook mogelijk om uw tanden, al dan niet met behulp van licht, in de tandartsstoel te laten bleken. Hogere concentraties Peroxyde en hogere kosten die het met zich meebrengt kunnen een afweging zijn om toch voor thuisbleken te kiezen. Het is met deze manier van bleken wel mogelijk om in korte tijd een redelijk tot goed resultaat te verkrijgen, al is het verstandig om de tanden alsnog d.m.v. thuisbleken op kleur te houden.

Algemene informatie over bleken

In de loop van de jaren zullen uw tanden en kiezen kleurstoffen opnemen, natuurlijk is dit afhankelijk van hoeveel verkleurende producten, zoals sigaretten, koffie, thee, rode wijn etc u nuttigt. Dit worden externe verkleuringen genoemd. Hierdoor zullen met het ouder worden, de tanden donkerder worden.

In sommige gevallen zijn de tanden door medicijngebruik en/of ontwikkelingsstoornissen al verkleurd bij het doorbreken. Dit worden intrinsieke verkleuringen genoemd. Vroeger werd dit soms opgelost door kronen te maken, tegenwoordig kan bleken een grote uitkomst bieden.

Bleken wordt nu al vele jaren succesvol toegepast bij verkleurde tanden en kiezen. Er zijn verschillende systemen om te bleken. De meeste systemen worden via de tandarts verstrekt, maar u kunt ook sommige systemen in de winkel of via de tv zelf kopen. Doordat deze producten vaak lagere concentraties gebruiken is de werkzaamheid minder en tevens is het vaak beter om onder toezicht van de tandarts te bleken, zodat de ontwikkeling van de tanden en evt. het tandvlees onder controle wordt gehouden.

Methoden

Een tand of kies kan van buitenaf gebleekt worden of van binnenuit bij een dode tand.

Van buitenaf bleken:

Dit bleken kan bij de tandarts in de stoel worden gedaan of thuis door de patiënt zelf:

1) In de tandartsstoel (office bleaching).De tanden en kiezen worden drooggelegd d.m.v. een rubberlapje wat tevens het tandvlees tegen de bleekgel beschermt; het is ook mogelijk het tandvlees te beschermen door er een speciale gel op aan te brengen.

Vooraf:

-Aanbrengen optragait

-Aanbrengen preparatiegel

-Aanbrengen bleekgel

-Bleken van tanden

-Schoonmaken tanden

-Resultaatvergelijking

(2) Thuisbleken met een bleeklepel. Een andere methode van bleken gebeurt met een bleeklepel in combinatie met bleekgel. Hieronder een wijze waarop deze behandeling uitgevoerd wordt:

• Bij uw eerste bezoek aan de tandarts worden er afdrukken van uw gebit genomen.

• Deze afdrukken worden daarna in gips uitgegoten.

• De tandtechnieker kan dan op het gipsmodel een (flexibele) kunststof lepel met ruimte voor de bleekgel maken.

(Gipsmodel met ruimte voor bleekgel (blauwe vlakken) met de daarop passende bleeklepel)

• Bij uw tweede bezoek krijgt u na instructie, de bleeklepel en de bleekgel mee naar huis.

• Na het aanbrengen van de bleekgel en het indoen van de lepel kan er begonnen worden met bleken.

(Op de vlakken aan de wang/lipzijde van de lepel wordt de bleekgel aangebracht)

• Hou de lepel voor het beste resultaat wel een aantal (3 tot 6) uren in.

• Dat kan overdag, s’avonds, maar ook s’nachts wanneer u slaapt.

• Gemiddeld is na 驮 tot vier weken duidelijk resultaat te zien, in het geval met ernstige verkleuringen dan zal langer gebleekt moeten    worden.

3) bleeklepel met bleekgel in de wachtkamer van de tandarts

De tandarts gebruikt dan een bleekgel met een sterkere concentratie bleekstof (carbamideperoxide). Hierdoor hoeft u de lepel minder lang in te houden (1/2 tot 2 uur). Enkele malen herhaling is vaak noodzakelijk.

Gevoeligheid

Tijdens het bleekproces kan er tandpijn of pijnlijk tandvlees ontstaan. De bleeklepel korter dragen of met langere tussentijden kan de pijn doen verdwijnen. Eventueel kan de bleekbehandeling onderbroken worden. Als de pijn verdwenen is, kan het bleken hervat worden.

Van binnenuit bleken (walking bleach)

Na een wortelkanaalbehandeling kan de dode tand van binnenuit gebleekt worden. In de tand wordt een papje met een bleekmiddel aangebracht, waarna de tand wordt afgesloten met een tijdelijke vulling. In de dagen hierna zal de tand lichter worden. Afhankelijk van het resultaat zal de behandeling enkele malen worden herhaald. Uiteindelijk wordt de tand met een definitieve vulling afgesloten. Aangezien hiervoor een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd moet zijn, is het bij levende tanden niet aan te raden.

Resultaat van bleken

Het resultaat kan verrassend zijn en een heel mooi effect op de tandkleur hebben. Vullingen bleken moeilijk mee, maar kunnen natuurlijk evt. overgemaakt en aangepast worden. Na een aantal jaar kleuren de tanden terug naar de oorspronkelijke kleur. Roken en veel koffie of thee drinken versnelt dit. Met opnieuw bleken kan dan opnieuw resultaat geboekt worden. Het resultaat kan ook worden bijgehouden door 1 keer per maand te bleken. Het resultaat kan afhankelijk zijn van de oorzaak van de verkleuring. Bij een antibioticum (tetracycline) verkleuring bijv is het resultaat minder goed te voorspellen.

Meest voorkomende oorzaken van verkleuring

Verouderingsproces
Naarmate de leeftijd stijgt, wordt de laag tandbeen van de tanden en kiezen steeds dikker. Hierdoor treedt een verdonkering of vergeling van de tandkleur op. Bovendien wordt door slijtage de laag glazuur dunner (of slijt helemaal weg op sommige plaatsen), waardoor het gelere tandbeen beter zichtbaar wordt. De kleur van tanden en kiezen wordt ook beïnvloed door barstjes in het glazuur, waar doorheen kleurstoffen dringen.

Dode tand
Als gevolg van bijv. tandbederf of een ongeval, kan het levende deel van een tand (pulpa) geïnfecteerd raken. Wanneer dit pulpaweefsel afsterft, komen er kleurstoffen uit de rode bloedcellen vrij. Deze kunnen de tand een blauwe of geel/grijze verkleuring geven. Ook als er al een wortelkanaalbehandeling gedaan is, kan de vulling of resterend pulpamateriaal de verkleuring veroorzaken.

Ongeval
Als door een ongeval de tanden en kiezen beschadigd raken, wordt ter reparatie een laagje tandbeen afgezet aan de binnenkant van de tanden en kiezen. Dit zorgt voor een vergeling. Mocht de pulpa door het ongeval afsterven dan kan de hierboven beschreven blauwe of geel/grijze verkleuring optreden.

Medicijngebruik

Bij jonge kinderen waarin het blijvende gebit nog in ontwikkeling is, kan het antibioticum tetracycline verkleuringen veroorzaken. Oorspronkelijk wordt een gele kleur ingebouwd, maar onder invloed van daglicht wordt dit bruin.

Ontwikkelingsstoornissen

De ontwikkeling van tanden en kiezen voltrekt zich in de kaak. Tijdens deze ontwikkeling kunnen stoornissen optreden waardoor er afwijkingen ontstaan. Bijvoorbeeld de structuur van glazuur en tandbeen kan anders zijn, waardoor kleurstoffen makkelijker binnendringen. Dit is o.a. het geval bij fluorose: door een te hoge concentratie fluoride tijdens de aanleg van tanden en kiezen raakt vooral de vorming van glazuur verstoort. Het gevolg is een poreus tandmateriaal met een afwijkende kleur.

Andere oorzaken

Tandbederf kan verkleuring veroorzaken, dit moet behandeld en gevuld worden, bleken is dan geen oplossing. Doorschijnende grijze vullingen kunnen alleen verholpen worden door deze te vervangen door witte vullingen. Verkleurde randjes langs vullingen en kronen zijn moeilijk met bleken te verhelpen, polijsten en/of overdoen is hier de oplossing. Aanslag en tandsteen kunnen ook verkleuringen veroorzaken, voordat gebleekt kan worden, zal dit natuurlijk eerst weggehaald moeten worden.

Bleektandpasta’s

Er zijn tandpasta’s met bleekmiddelen die voorspellen de tanden witter te maken. Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat deze tandpasta’s waarschijnlijk beter instaat zijn om het ontstaan van nieuwe verkleuringen te verminderen dan je tanden duidelijk zichtbaar witter te maken.